OBRÁZKOVÝ NEWSLETTER
Uvítací balíček s 20 PDF ihned ke stažení a porce obrázků na konci každého měsíce. Úplně zdarma.
Tato stránka je chráněna službou reCAPTCHA. Zjistit více.
Informace získané prostřednictvím Google reCAPTCHA podléhají Pravidlům ochrany osobních údajů a Smluvním podmínkám společnosti Google a používají se všeobecné bezpečnostní účely (nepoužívají se na přizpůsobenou reklamu společnosti Google)

Kliparty a co s nimi?

Úvod Články

Kliparty a co s nimi?


5. 2. 2017 | Aktualizováno 14. 1. 2023  | Iva Svatoňová

 

Co to vlastně jsou kliparty?

 

Kliparty (z anglického „clip art") jsou malé obrázky, které mají většinou charakter kresby, mohou být černobílé i barevné a jsou uchovávané v digitálním prostředí. Snadno se mohou v textovém procesoru přiložit k psanému textu, kde poslouží jako ilustrace. V jazykové výuce mohou mít ale také důležitější funkci, než jen doplněk textu. Můžeme je totiž přímo zahrnout do dané aktivity, kde nám budou reprezentovat potřebnou slovní zásobu. Mohou být tedy příjemným zpestřením pracovních listů a jiných učebních materiálů, nebo i testů.


Velmi užitečné je vytvářet si ve svém počítači databázi těchto obrázků. Dostupné jsou jednoduše na internetu, často i zdarma a v rámci veřejných licencí, takže nemusíte řešit autorská práva. Jejich nespornou výhodou je, že práci s nimi zvládne opravdu každý. Můžete je vkládat do textových procesorů (MS Word nebo Google Docs), do grafických editorů (Canva, Inkscape, Adobe Illustrator) nebo i do programů na tvorbu prezentací (MS Powerpoint). Jsou vždy po ruce, můžeme jednoduše upravovat jejich velikost, počet a rozmístění na stránce. Černobílé kresby jsou navíc snadno kopírovatelné pro každého studenta, na rozdíl od fotografií.


Kliparty se nejčastěji vyskytují ve dvou formátech - JPG a PNG. Obrázek v PNG bývá kvalitnější a také větší, co se týče objemu dat. Rozdíl je také v tom, že formát PNG umí zachovávat neviditelnou vrstvu - obrázek se uchovává pouze jako kresba bez pozadí. Obrázek ve formátu JPG vždy pozadí obsahuje. Zvláštním typem jsou pak kliparty, které se pohybují. Ty jsou pak nejčastěji ve formátu GIF. Pohybující se obrázky určitě nevyužijeme pro tištěné materiály, mohou se ale někdy hodit pro digitální aplikace na interaktivní tabuli nebo tablet.


Kliparty - ukázka

     Takto vypadá klipart ve formátu JPG a klipart ve formátu PNG s průhledným

     pozadím, pokud je umístíte na barevnou plochu.


Pokud už máte klipart s pozadím, které byste potřebovali odstranit, můžete využít různé online aplikace, které to díky umělé inteligenci dokážou. Mezi takové patří například Depositphotos.com/bgremover, která funguje i v češtině a je úplně zdarma. Funguje dokonce i na fotky.



4 odkazy, kde najdete kliparty...tisíce klipartů

Openclipart.org - sbírka sta tisíc klipartů, které můžete použít jak chcete, zdroj uvádět nemusíte (Licence Creative Commons Zero 1.0 Public Domain - obrázky jsou bez autotských práv). Klíčová slova zadáváte sice jen v angličtině, ale od českých autorů tam najdete třeba i českou vlajku.

 

Classroomclipart.com - tisíce krásných klipartů určených primárně pro výuku, jako učitelé a studenti máte obrázky zdarma, pokud je skutečně využijete pouze při hodinách. Použití pro osobní a komerční účely je zpoplatněné. Stažené kliparty obsahují malý vodoznak s logem stránek, takže pak už nemusíte řešit citaci zdroje.


Pixabay.com - jedná se o fotobanku, kde vedle fotografií najdete i obsáhlou kolekci klipartů. Vše je sdíleno pod veřejnou licencí Pixabay, obrázky jsou zdarma a nepodléhají autorským právům. Vyhledávání funguje i v češtině a obrázky jsou dostupné v několika velikostech.


Flaticon.com - pokud byste potřebovali sadu obrázků v jednom vizuálním stylu (prostě spolu budou vypadat skvěle), porozhlédněte se po tomto webu. Krásné sady ikonek a klipartů jsou zdarma ke stažení, je ale vždy nutné uvést zdroj. Pouze pro komerční použití si musíte zaplatit Premium licenci, pak už zdroj uvádět nemusíte. Flaticon běží pod oblíbenou fotobankou Freepik, kde platí stejná pravidla.

 


3 způsoby, jak je využijete při výuce

Zaprvé - pracovní listy


I když je v nabídce opravdu velké množství nejrůznějších učebnic, občas si každý z nás vytváří učební materiály sám. A pokud jimi chceme na první pohled zaujmout, rozhodně na nich nesmějí chybět obrázky.


Můžete si vytvořit například vlastní

- obrázkové křížovky

- spojovačky a doplňovačky

- obrázkové koláže pro zopakování slovní zásoby

- obrázkové koláže na procvičení počítání (viz Spočítej)

- věty, kde je jedno ze slov nahrazeno obrázkem

- rébusy

- koláže pro testy paměti

- omalovánky

- Co mezi ostatní nepatří?

 


Křížovka - kliparty ve výuce jazyků



Zadruhé - testy


Podobné aktivity můžeme použít také pro ověřování znalostí a zařadit obrázky přímo do testů.

Třeba takhle


Test - kliparty ve výuce jazykůTest - kliparty ve výuce jazyků 2



Zatřetí - v digitální podobě na interaktivní tabuli či tabletu


Při prvních dvou způsobech jsme kliparty vkládali do připravovaného učebního materiálu a vytiskli na papír. Protože jsou kliparty především digitální obrázky, nabízí se jejich použití v digitálních výukových objektech. V nich můžete použít podobné aktivity, které jsem popsala výše, ale navíc i ty, ve kterých se s obrázky pohybuje po ploše, např.:


- rozdělování obrázků do významových skupin

- spojování dvojic, které k sobě patří, nebo spojování obrázku a slova

- posouvání obrázků na správné místo na ploše (třeba podle přiloženého textu)

- seřazování obrázků do řady za sebou (podle abecedy, podle napsané věty apod.)

- odstraňování obrázku, který mezi ostatní nepatří


Výukové obrázky pro tablet

   Zdroj: Pixabay.com



tipJeden tip na závěr:

Až si budete zakládat vlastní sbírku klipartů, dejte si při stahování práci a vždy je přejmenujte podle toho, co zobrazují. Mnoho souborů stažených z internetu má jen číslo nebo jsou pojmenovány v různých jazycích. Když totiž budete mít ve složce třeba 300 obrázků se jmény jako „img150" nebo „pic56554", bude se vám obrázek „sluníčka" hledat těžko.



No a pokud máte vy sami nějaké osvědčené klipartové zdroje, určitě dejte vědět.

Ráda seznam odkazů rozšířím.

Copyright 2016 - 2024 © obrazkyvevyuce.cz