OBRÁZKOVÝ NEWSLETTER
Uvítací balíček s 20 PDF ihned ke stažení a porce obrázků na konci každého měsíce. Úplně zdarma.
Tato stránka je chráněna službou reCAPTCHA. Zjistit více.
Informace získané prostřednictvím Google reCAPTCHA podléhají Pravidlům ochrany osobních údajů a Smluvním podmínkám společnosti Google a používají se všeobecné bezpečnostní účely (nepoužívají se na přizpůsobenou reklamu společnosti Google)

Osvědčené zdroje obrázků a tipy na to, jak ozvláštnit popisy interiérů.

Úvod Články

Jak na interiéry zábavně aneb Ve vaně je had


Poslední aktualizace 6. 1. 2018 | Iva Benediktová | Typy obrázků, jejich zdroje a využití


Snad v každé jazykové učebnici najdete nějaký ten pokojíček. Pravděpodobně to bude v lekci, která se týká bydlení nebo která se věnuje vyjadřování prostorových vztahů. Jedná se o komplexní obrazový materiál (tomuto typu říkám "scény"), protože nezachycuje jen samostatné pojmy, jako třeba flashcards, ale více prvků najednou a naznačuje i souvislosti mezi nimi. 


Interiéry jsou fotografické nebo kresebné pohledy do místností - buď v bytě či domě, nebo i ve veřejných prostorech - ve škole, v restauraci, v práci, v kanceláři apod. Stačí si jen vybrat ten nejvhodnější pro náš záměr. 


Velkou výhodou těchto scén je jejich dostupnost. Prolistujte si jakýkoliv katalog IKEA nebo jeden z desítek časopisů o bydlení. Pokud dáváte přednost digitálním obrázkům, přikládám pár odkazů na zajímavé české blogy o bytovém designu:


La Petite Anne - http://lapetiteanne.blogspot.cz


Chic Ada - http://chicada.blogspot.cz

 

Ambience design - http://www.ambiencedesign.cz/blog/


Pár kvalitních fotografií určitě najdete i na Pixabay.com, takže zase nebudete muset řešit autorská práva (více v článku Zdroje obrazového materiálu).


Interier















Foto: Pixabay.com (CC 0)


Na druhou stranu právě proto, že jsou podobné obrázky téměř na každém rohu, mohou být pro studenty trochu nudné. Abychom vzbudili jejich zájem, doporučuju si dát trochu práci a sehnat nějaké neotřelé kousky. Mezi nimi mohou být interiéry,


1) které nebudou jako ze škatulky

Trocha rozházeného oblečení nebo neustlaná postel vnáší do scény život. Něco se tam děje. Někdo tam bydlí. Navíc neuklizený pokoj může nabídnout i nečekané souvislosti - "kabelka pod topením, tenisová raketa za skříní, špinavé ponožky v šuplíku psacího stolu nebo had ve vaně". Hned je co popisovat.


Interier
















Foto: Pixabay.com (CC 0)



2) ve kterých se něco děje 

Dalším osvěžením jsou interiéry, ve kterých přímo vystupují jejich obyvatelé - ať už lidští nebo i zvířecí. Máme tak pocit, že někomu nakukujeme do soukromí. Vedle statického popisu navíc můžeme procvičit i popis činností nebo diskutovat o osobnosti majitele.


Interier















Foto: Pixabay.com (CC 0)


3) které budou naše vlastní

Pokud máte vy nebo vaši studenti odvahu a jistou dávku extraverze, můžete prezentovat i interiéry vlastní. V dnešní době díky chytrým telefonům a tabletům není problém něco vyfotit a přinést fotografii s sebou do výuky. Tím se to nakukování do soukromí naprosto dovrší. Studenti nemusí fotografovat jen svůj pokoj, ale třeba i jiné místo, kde se prostě jen cítí dobře. Možností je spousta.


4) které budou znát ze svých oblíbených filmů a seriálů

Díky magickému tlačítku "Print Screen" (prt sc) v levé horní části vaší klávesnice můžete "vyfotit" a uložit jakýkoliv záběr z filmu, který si právě přehráváte na počítači. Takže proč nepopisovat třídu Harryho Pottera, ložnici Bilba Pytlíka nebo obývák Simpsonových?


Jak popis trochu okořenit

Popis je samozřejmě základní aktivita, která se u tohoto obrazového materiálu nabízí. Procvičíme při tom slovní zásobu, předložky a vyjadřování prostorových vztahů. Ale i "suché" popisování se dá ozvláštnit. 

 


Diskutujte

Veďte studenty k vyjadřování vlastních názorů a diskuzi.

Líbí se vám ten pokoj? Chtěli byste tam bydlet? Co se vám tam nelíbí? Kdo tam asi bydlí? Muž / žena? Rodina? Pro koho by se hodil? Kolik asi takový byt stojí? 


Zapojte kreativitu

Berte zobrazený interiér jako základ, se kterým se dá dále pracovat. Jak byste pokoj vylepšili? Co byste upravili? Co tam chybí? Kam to dát?

Nebo rovnou můžete studentům říct, že musíte do pokoje přidat nějakou věc, a oni musí najít nejlepší řešení.


Zamaskujte popis jinou aktivitou

Místo zločinu - V tomto pokoji se stala vražda / loupež. Jeden student - svědek - si prohlédne obrázek pokoje a musí ho popsat druhému studentovi - policistovi.

Test paměti - Ukážu vám fotografii pokoje. Máte 1 minutu, abyste si ji dobře prohlédli. Potom ji schovám a vašim úkolem bude popsat co nejvíce věcí, které jste tam viděli.


Popisování ale určitě není vše, co se dá s tímto obrazovým materiálem dělat. Spoustu dalších tipů najdete v některém z následujících článků. Slibuju.


A kde hledáte nejlepší pokojíčky vy? Podělte se s námi :-)


Bonus ke článku:


Popis interieru - pro jazykovou výukuFotografie ložnice a kupa věcí, které se tam musí někam umístit. Najdete se studenty nejlepší místo? :-)

Copyright 2016 - 2024 © obrazkyvevyuce.cz