OBRÁZKOVÝ NEWSLETTER
Uvítací balíček s 20 PDF ihned ke stažení a porce obrázků na konci každého měsíce. Úplně zdarma.
Tato stránka je chráněna službou reCAPTCHA. Zjistit více.
Informace získané prostřednictvím Google reCAPTCHA podléhají Pravidlům ochrany osobních údajů a Smluvním podmínkám společnosti Google a používají se všeobecné bezpečnostní účely (nepoužívají se na přizpůsobenou reklamu společnosti Google)

Zdroje obrazového materiálu - II. část

Úvod Články

Zdroje obrazového materiálu - II. část

Digitální obrázky

 

Aktualizováno 11.9.2016 | Iva Benediktová


1) Internetové vyhledavače

Tipuju, že váš první krok při hledání obrázku s konkrétním tématem je otevření internetového prohlížeče a zadání požadovaného tématu do vyhledavače (třeba Google.cz nebo Seznam.cz). Pak stačí jen zvolit "obrázky" a vyhledavač vám nabídne stovky výsledků, které PODLE NĚJ odpovídají vašemu zadání. Ve výsledcích najdete fotografie i kresby, černobílé i barevné. Ovšem ne vždy je na nich to, co hledáte. Proč?

Internetové vyhledavače neumějí "číst" obrázky (aspoň zatím), nedokážou poznat, co na nich je. Vyhledavače přečtou název obrázku a text, vedle kterého se na webu objevuje.


žárovka TIP: Protože je vyhledávání obrázků úzce vázáno na text, doporučuji hledat spíše v mezinárodních vyhledavačích (Google.cz) a požadované téma zadávat anglicky, španělsky nebo čínsky (to jsou totiž 3 nejrozšířenější jazyky na internetu). Dosáhnete tak mnohem lepších výsledků ;-)


Ať už najdete vhodné obrázky jakkoli, nikdy si nezapomeňte poznamenat, na jakém webu jste je našli. Podrobnosti o povinnosti úvádět zdroj najdete v článku Obrázky ve výuce a autorské právo.


Vyhledávání obrázků pro jazykovou výuku na google

Zdroj: Pixabay.com



2) Online kolekce klipartů

Vyhledavače hledají obrázky po celém internetu, někdy nám ale stačí navštívit stránku jedinou. Existuje spousta serverů, které se věnují shromažďování nejrůznějších obrazových materiálů, které pak nabízejí uživatelům ke stažení. Nejdřív bych vám ráda představila online kolekce klipartů. Kliparty jsou jednoduché kresby, které se nejčastěji vkládají do textových dokumentů a fungují jako jakási ilustrace. Typické formáty jsou JPG nebo PNG. Na rozdíl od fotografií mívají kliparty menší velikost (v bajtech) a hlavně ty černobílé si udržují skvělou čitelnost i v papírové podobě po mnohonásobném kopírování.


Odkazy na několik klipartových kolekcí:

Openclipart.org - sbírka sto tisíc klipartů, které můžete použít jak chcete, zdroj uvádět nemusíte. Klíčová slova zadáváte sice jen v angličtině, ale od českých autorů tam najdete třeba i českou vlajku.


Classroomclipart.com - tisíce krásných klipartů určených primárně pro výuku, jako učitelé a studenti máte obrázky zdarma, pokud je skutečně využijete pouze při hodinách. Použití pro osobní a komerční účely je zpoplatněné.



3) Fotobanky

Pro spoustu výukových aktivit se lépe hodí fotky než kliparty. Dám vám proto pár tipů, jak na internetu fotografie získat.

 

Serverům, které nabízejí uživatelům ke stažení fotografie, říkáme fotobanky. Většina z nich jsou fotobanky placené, některé nabízejí obrazový materiál dokonce i zdarma. Každá fotobanka má na svém webu přesně popsáno, za jakých podmínek je možné jejich fotografie použít. Tyto podmínky se označují jako licence. To, že server nabízí fotky ke stažení zdarma, ještě neznamená, že si s nimi můžete dělat co chcete. I tak je vše chráněno autorským zákonem.

 

Jak se liší placené fotobanky od těch zdarma?

 

Většinou v kvalitě fotografií. Na placené fotobanky dávají fotografie profesionální fotografové. Chtějí za fotky samozřejmě dostat zaplaceno, tak je platba vyžadována i po uživatelích. Velkou výhodou je ale to, že profesionální fotografové pracují i s modely a modelkami, kteří jsou ochotni fotce propůjčit svoji tvář (také za to samozřejmě dostanou zaplaceno). Když si prohlédnete fotobanky zdarma, portrétních fotografií je tam velmi málo. Autoři takovýchto fotografií jsou často amatéři, kteří mají focení jako koníčka a jsou rádi, když mohou svou práci někde ukázat. Ale i ve fotobankách zdarma můžete najít spoustu hezkých fotek :-)

 

Pokud potřebujete fotky jen pro výuku, můžete použít jakýkoliv web. Stačí pak jen uvést internetovou adresu webu, odkud jste obrázek stáhli. Pokud ale hledáte fotky například pro školní web nebo časopis, výukový blog nebo jakékoliv další materiály, které se mohou dál šířit, určitě nabídku placených fotobank zvažte. Fotografie na webové stránky se dají pořídit kolem 20 – 30 korun a vše máte legálně.

 

A proč bych měl/a používat fotobanky, když mi všechno najde Google?

 

No právě, že všechno ne... Jak jsem popsala v prvním bodu dnešního článku, vyhledavače netuší, co na obrázku přesně je. Ale provozovatelé fotobank si dávají opravdu záležet, aby fotky dobře popsali klíčovými slovy a aby uživatelé tak našli to, co hledají.

 

 

Tipy na kvalitní fotobanky:

Pixabay.com - česká verze fotobanky, která nabízí veškeré fotky zdarma a navíc se jejich autoři vzdali autorských práv, takže nic neplatíte a nemusíte ani uvádět zdroj

- na serveru Ipadvetride.cz jsem dokonce našla skvělý návod, jak s Pixabay pracovat, takže to určitě každý zvládne


Gratisography.com - fotobanka plná úžasných, zábavných a originálních fotek, jejichž autorem je fotograf Ryan McGuire, který se dobrovolně vzdal autorských práv, takže ani nemusíte při jejich použití uvádět zdroj (ale můžete mu třeba koupit kafe :-)


Pics4learning.com - fotobanka v angličtině, určená přímo k výukovým účelům, fotky se nesmí využívat komerčně, u každé fotografie je uveden autor, který je majitelem autorských práv


Freeimages.co.uk britská fotobanka nabízející fotografie zdarma, podmínkou je uvedení zdroje, uživatel by se měl navíc registrovat do odběru newsletteru, aby byl včas informován o případné změně podmínek použití


4freephotos.com - fotobanka v angličtině nabízející fotografie pod licencí Creative Commons, uvedení zdroje je vyžadováno jen ve využití obrázku online, při vytištění na papír citaci uvádět nemusíte


Samphotostock.cz - česká fotobanka s obrovskou nabídkou placených fotografií. Nákup je možný už od jednoho kusu, fotografie na web se dají pořídit zhruba od 24 Kč. Sama jsem ji několikrát využila a určitě doporučuju. Jen si musíte důkladně pročíst pravidla pro použití jednotlivých licencí.


4) Vlastní tvorba

Protože je v současné době fotografická technika velmi dostupná (prakticky každý z nás dnes nosí mobil s fotoaparátem neustále při sobě), není těžké si pořídit vlastní fotografický materiál. Zabere vám to sice více času než jen prosté stáhnutí Ctrl+C a Ctrl+V, ale nemusíte řešit žádná autorská práva a navíc ušetříte. Nebo můžete focením pověřit i své studenty. Mnoho teenagerů dnes vyfotí desítky fotek denně, aby měli co sdílet ne Facebooku nebo Instagramu, tak proč jejich zálibu (nebo úchylku) nevyužít? ;-)

 

 

Fotografování v jazykové výuce

Zdroj: Pixabay.com

Copyright 2016 - 2024 © obrazkyvevyuce.cz