OBRÁZKOVÝ NEWSLETTER
Uvítací balíček s 20 PDF ihned ke stažení a porce obrázků na konci každého měsíce. Úplně zdarma.
Tato stránka je chráněna službou reCAPTCHA. Zjistit více.
Informace získané prostřednictvím Google reCAPTCHA podléhají Pravidlům ochrany osobních údajů a Smluvním podmínkám společnosti Google a používají se všeobecné bezpečnostní účely (nepoužívají se na přizpůsobenou reklamu společnosti Google)

5 obrázkových her na procvičení časování

Úvod Články

5 obrázkových her na procvičení časování



2. 11. 2022 | Iva Svatoňová | Hry a obrázkové aktivity


V každém jazyce hrajou slovesa důležitou roli. I když jsou jazyky, kde časování není příliš složité, věřím, že se následující tipy hodí každému. Často stačí menší úprava a hru využijeme nejen pro nácvik času přítomného, ale i pro procvičení dalších slovesných časů, včetně případných nepravidelných sloves.


1. Balíček flashcards a kostka


Pro tuto aktivitu budeme potřebovat větší množství obrázkových karet, které představující různá slovesa (karty se mohou i opakovat), a hrací kostku. Můžeme mít klasickou kostku s čísly od 1 do 6 nebo kostku, na jejíž stěnách jsou jednotlivé osoby (já, ty, on/ona, my, vy a oni). Pokud máme kostku s čísly, ke každému číslu přiřadíme jednu z osob.


Průběh hry:

Hráči se posadí kolem stolu a karty umístí do balíčku doprostřed stolu obrázky dolů. První hráč vezme kartu z vrchu balíčku, otočí ji a hodí kostkou. Jeho úkolem je vytvořit správný tvar slovesa k osobě, kterou hodil. Slovo může také napsat na papír. Pokud úkol splní, kartu si nechá a získává bod. Pokračuje další hráč. Pokud některý hráč správný tvar nevytvoří, vrátí kartu zpátky do balíčku (do spodu či někam náhodně doprostřed). Hra končí, když se karty doberou a samozřejmě vyhrává hráč s největším počtem karet.


Tip: Pro nácvik záporných tvarů (nepracuju, nevaříme) na několika kartách obrázky přeškrtněte. 


Flashcards


2. Obrázková deskovka


Tentokrát využijeme hrací desku, na které je obrázkový had složený z různých aktivit nebo věcí, které dané aktivity znázorňují. Cesta má klasicky „start" a „cíl". Budeme ještě potřebovat figurku pro každého hráče a klasickou hrací kostku.


Průběh hry:

Všichni hráči dají své figurky na políčko „start". První hráč hodí kostkou, postoupí na příslušné políčko a vytvoří správnou formu daného slovesa podle čísla, které na kostce hodil, např. 1-já, 2-ty, 3-on/ona, 4-my, 5-vy a 6-oni. Pokud se mu to povede, zůstává na místě, pokud ne, vrací se na políčko, odkud v tomto kole vycházel. Vyhrává hráč, který jako první dojde do cíle.


Varianta pro nepravidelná slovesa:

Obrázkového hada využijeme i pro procvičování nepravidelných sloves. Stačí hodit kostkou, dojít na příslušný obrázek a říct požadadovaný tvar, popř. tvary (go-went-gone; fahren-fuhr-gefahren a podobně). Slovesné osoby se zde uplatňovat nemusí.


Hra - slovesa



3. Deskovka se slovy a obrázkovými flashcards


Herní cesta je v tomto případě složena z časových výrazů, které jsou charakteristické pro různé slovesné časy (příští týden, včera, teď apod.). Karty položíme vedle hrací desky obrázky dolů.


Průběh hry:

Všichni hráči dají své figurky na startovní políčko. První hráč hodí kostkou, posune figurku na dané políčko a vezme si jednu kartu z balíčku. Jeho úkolem je vytvořit správnou větu - časový výraz + sloveso ve správném čase v libovolné osobě + jakékoliv dokončení. Pokud hráč vytvoří správnou větu, na místě zůstává, pokud ne, vrací se na políčko, odkud v tomto kole vycházel.


Hra - časové výrazy Hra - časové výrazy - extra


 

4. Kvarteto

 

Hru kvarteto asi nemusím dlouze představovat. Podrobný popis pravidel najdete v článku Kvarteto ve výuce jazyků. Pro nácvik časování budeme potřebovat karty, které znázorňují právě slovesa. Hlavní sloveso může být znázorněno obrázkem, trojice chybějících slovy. Výhodou kavrteta je, že hra samotná obsahuje mluvenou komunikaci mezi hráči, takže trénujeme otázky a odpovědi: „Jano, hraješ na kytaru?" „Ne, nehraju." „Ano, hraju na kytaru." Při vykládání hotových kvartet na stůl hráč opět popíše, jaké karty vykládá „hraju na kytaru, plavu, fotografuju a jezdím na kole". Vyhrává hráč s největším počtem vyložených kvartet. 

 


5. „Příliš lehké" pexeso


Klasické pexeso hrajeme se dvěma stejnými sadami obrázků a úkolem hráčů je najít stejné dvojice mezi kartami vyloženými na stůl obrázky dolů. Pro tuto verzi hry ale budeme potřebovat jen jednu sadu obrázků - sloves a stejný počet karet, na kterých jsou napsána osobní zájmena. Obě sady kartiček zamícháme a rozložíme na stůl obrázky a nápisy dolů.

 

Průběh hry:

Hráči v každém tahu klasicky obrátí dvě kartičky. Pokud se jim podaří obrátit obrázkovou kartu a jakékoliv zájmeno a správně vytvořit daný slovesný tvar, dvojici si ponechají a získávají bod. Poté pokračuje další hráč, který opět obrátí dvě karty. Pokud obrátí dva obrázky nebo dvě zájmena nebo pokud udělá chybu, otočí karty zpátky lícem dolů. Bod nezískává a pokračuje další hráč. Ten toho může využít. Pokud správný tvar zná, může obrátit stejné kartičky a získat bod. Nebo si může z předchozích kol zapamatovat, kde se nacházel obrázek a kde se nacházelo zájmeno, takže vytvoří potřebnou kombinaci. Až se rozeberou všechny karty, vyhrává hráč s největším počtem bodů/dvojic.


Důležité je, aby hráč, který bod získal, ve hře hned nepokračoval, jako je to obvyklé u klasického pexesa. V této verzi je totiž mnohem větší šance na úspěch, a tak by se mohlo stát, že se už na ostatní hráče nedostane...


Pexeso


Dárky ke stažení a vytisknutí

Flashcards - slovesa  Slovesa - flashcards 2   Slovesa - flashcards 3


Hra - slovesa  
Hra - časové výrazy Hra - časové výrazy
Hra - časové výrazy Hra - časové výrazy


 

Copyright 2016 - 2024 © obrazkyvevyuce.cz