OBRÁZKOVÝ NEWSLETTER
Uvítací balíček s 20 PDF ihned ke stažení a porce obrázků na konci každého měsíce. Úplně zdarma.
Tato stránka je chráněna službou reCAPTCHA. Zjistit více.
Informace získané prostřednictvím Google reCAPTCHA podléhají Pravidlům ochrany osobních údajů a Smluvním podmínkám společnosti Google a používají se všeobecné bezpečnostní účely (nepoužívají se na přizpůsobenou reklamu společnosti Google)

Kvarteto ve výuce jazyků

Úvod Články

Kvarteto ve výuce jazyků



2. 10. 2022 Iva Svatoňová | Hry a obrázkové aktivity


V tomto článku se podíváme na oblíbenou karetní hru a na její využití v jazykových lekcích. Základem hry je sada 32 karet, které jsou rozděleny do čtveřic. Karty v jednotlivých čtveřicích spolu obvykle významově souvisejí, bývají i graficky označeny, např. pomocí čísel, písmen nebo barev. Na každé kartě je jeden pojem (obrázek) a 3 odkazy na související karty. Odkazy mohou být slovní nebo rovněž obrázkové.


Průběh hry:

Karty se rovnoměrně rozdělí mezi hráče. Hru musí hrát minimálně 3 hráči. V tomto případě začíná hrát hráč, který má karet nejméně. Pokud mají všichni hráči stejný počet karet, začíná obvykle hráč sedící po levici rozdávajícího. Úkolem hráčů je najít co nejvíce čtveřic, které k sobě patří, tzv. „kvartet“. Pokud už při rozdávání získá některý hráč náhodně danou čtveřici, karty vyloží na stůl a získává bod. 


Začínající hráč si ze svých kvartet vybere jedno, které by chtěl dokončit. Zeptá se proto jednoho ze svých protihráčů, zda nemá jednu konkrétní kartu, která mu do kompletní sady chybí. Např. Filipe, nemáš jablko? Pokud protihráč kartu má, musí ji odevzdat a pokračuje první hráč. Pokud protihráč kartu nemá, pokračuje sám ve hře a snaží se získat karty, které chybějí do některého z jeho kvartet.


Hra končí sestavením všech osmi kvartet. Hráči, kteří už karty nemají, ve hře nepokračují. Pokud hráč vyloží své poslední karty v kvartetu na stůl, ve hře jako hádající pokračuje hráč, jehož se ptal končící hráč na kartu jako posledního. 


Kvarteto v jazykové výuce

Výhodou kvarteta je to, že v sobě primárně zahrnuje mluvenou komunikaci. Procvičíme fráze typu „Davide, máš černou kočku?“, „Ne, nemám. Deniso, nemáš banán?“, „Ano, mám. Tady je.“ Také vykládání kompletních čtveřic na stůl je vhodné nějak okomentovat, např. Já mám psa, králíka, kočku a myš." Podle jazyka, který vyučujeme, se můžeme zaměřit na procvičení slovní zásoby nebo na gramatiku (časování slovesa mít, vyjádření předmětu - akuzativ apod.). Pokud jsou čtveřice označeny čísly a písmeny, procvičíme také hláskování a čísla. Při sestavení každého kvarteta můžeme navíc diskutovat, co mají všechny 4 motivy společného a jaké nadřazené slovo bychom pro ně mohli vybrat.


Jak mohou kvartetové karty pro výuku jazyků vypadat? Tipy pro tvůrce

a) slova nadřazená a podřazená

Každá sada čtyř karet představuje pojmy souřadné (Ovoce - jablko, hruška, švestka, třešně).


b) barvy

Každé kvarteto znázorňuje předměty určité barvy (Zelená - salát, čtyřlístek, brokolice, žába).


c) slovesa

Každé kvarteto znázorňuje 4 různá slovesa. Při této variantě nemusíme říkat „Máš uklízet?", ale rovnou trénujeme časování. „Franto, uklízíš?" Lze procvičovat i v rámci různých slovesných časů. „Uklízel jsi?" „Budeš uklízet?"


d) počítání

Každá sada karet představuje stejný objekt v různém počtu (Rohlík - jeden rohlík, tři rohlíky, pět rohlíků, deset rohlíků), nebo různé objekty v počtu odpovídajícímu číslu kvarteta (3 - tři jahody, tři hrnky, tři tužky, tři klíče). Tento typ hry se hodí zejména pro jazyky, kde je počítání a tvoření plurálových forem trochu složitější. Pro pokročilé studenty můžeme vytvořit i kvarteta se slovy pomnožnými (nůžky, hodinky, kalhoty).


e) písmenkové 

Každá sada čtyř karet znázorňuje předměty, jejichž pojmenování začíná stejným písmenem (B - banán, brýle, boty, bageta). 

 


Příklady variant kvartetových karet:


priklady kvarteta

1A - Obrázek a chybějící karty vyjádřené slovy - hodí se pro zopakování slovní zásoby, kterou by už studenti měli znát. Znázorněný motiv na kartě totiž napsaný není.


1B - U pokročilejších studentů můžeme využít i přídavná jména nebo počet.


1C - Na kartě je zapsaný i pojem z obrázku - tyto karty se hodí i pro prezentaci nové slovní zásoby. Využijeme je také pro nácvik čtení.


1D - Karty obsahují pouze obrázky - procvičujeme již známou slovní zásobu libovolného jazyka.  


Tip pro diskuzi: Co mají pojmy na prvním kvartetu společného?

Je to ovoce!

Je to ovoce, které roste na stromě.

Je to ovoce, které můžeme pěstovat v České republice.

Je to ovoce, které můžu použít na ovocný koláč.

 


Další aktivity s kvartetovými kartami

Hra Jdi na ryby" (dle angl. hry Go Fish")

V této verzi hry se mezi hráče rozdá pouze omezené množství karet, každý hráč by měl dostat jen 5 karet. Ostatní karty se položí na hromadu doprostřed stolu lícem dolů. Cíl hry je stejný jako u kvarteta - získat co nejvíce kompletních čtveřic. První hráč se zeptá jednoho ze spoluhráčů, zda nemá kartu, která dotyčnému chybí do sady. Pokud spoluhráč kartu má, odevzdá ji, pokud nemá, řekne „Jdi na ryby." To znamená, že si má hráč vzít jednu kartu z balíčku. Pak pokračuje v otázkách daný spoluhráč. Takto se pokračuje, dokud se karty z hromady nerozeberou. 


Obrácené kvarteto

Mezi hráče se rozdají všechny karty. Začíná hráč s největším počtem karet. Tentokrát hráč žádnou kartu nechce získat, ale chce se zbavit té, která se mu vůbec nehodí. Vybere tedy jednu kartu a nabídne ji spoluhráčům. "Kdo chce červené jablíčko?" Kdo jako první řekne „Já!", si kartu vezme a nabídne hráčům jednu ze svých karet, která se mu nehodí. Cíl je opět stejný - získat co největší počet kompletních kvartet. 


Tiché kvarteto

V další variantě se nechtěná karta pošle hráči po levé straně, který si ji buď nechá, pokud se mu hodí, nebo pošle dál. Jinak vybere jinou kartu, kterou nepotřebuje, a opět předá hráči po své levici. Nevýhodou této verze pro jazykovou výuku je, že nezahrnuje žádnou mluvenou komunikaci. Můžeme jen popsat karty, které vykládáme na stůl v kompletních kvartetech.


Závod týmů

Kvartetové karty lze využít jako odměnu pro studenty nebo týmy studentů za splnění určitého úkolu, např. správný překlad, správně vytvořená věta apod. Za každý splněný úkol si student vylosuje jednu kartu. Kterému studentovi (nebo celému týmu) se podaří sesbírat jedno kompletní kvarteto jako prvnímu, vyhrává.


 

Dárek pro vás - Zahradní obrázkové kvarteto

Vytiskněte na tvrdší papír, rozstříhejte 32 karet a můžete hrát.


Kvarteto1


Kvarteto2


Kvarteto3


Kvarteto4

 

 


Copyright 2016 - 2024 © obrazkyvevyuce.cz