OBRÁZKOVÝ NEWSLETTER
Uvítací balíček s 20 PDF ihned ke stažení a porce obrázků na konci každého měsíce. Úplně zdarma.
Tato stránka je chráněna službou reCAPTCHA. Zjistit více.
Informace získané prostřednictvím Google reCAPTCHA podléhají Pravidlům ochrany osobních údajů a Smluvním podmínkám společnosti Google a používají se všeobecné bezpečnostní účely (nepoužívají se na přizpůsobenou reklamu společnosti Google)

Zdroje obrazového materiálu - I. část

Úvod Články

Zdroje obrazového materiálu - I. část

Tiskoviny


11.4.2016 |  Iva Benediktová

 

Dnešní článek přináší 12 tipů na zdroje obrazového materiálu v papírové podobě. Mnoho studentů i učitelů sice dnes dává přednost novým technologiím, papírové obrázky ale určitě mají své kouzlo a mohou být pro výuku vítanou změnou. Každý den se chtě nechtě setkáváme s velkým množstvím nejrůznějších tiskovin. Často nás ale nenapadne, že by se daly využít i při výuce. Některé kvalitní a dostatečně velké obrázky můžeme například zalaminovat a prodloužit tak jejich životnost, jiné využijeme jako spotřební materiál pro tvořivé aktivity studentů.


Noviny a časopisy

Noviny a časopisy nabízejí velké množství barevných či černobílých fotografií, karikatur a ilustrací různých velikostí. Jsou ideálním zdrojem fotografií celebrit, ilustrativních portrétů, předmětů denní potřeby, jídla a oblečení. Kvalita obrázků i papíru je značně kolísavá, některé se pro delší uchovávání ani nehodí. V tom případě je možné obrázky naskenovat a vytisknout na kvalitnější papír. Výhodou tohoto zdroje je fakt, že obrázky zde většinou představují doprovod textu, můžeme tedy ve výuce uplatnit obojí – ilustraci i text.


využití novin pro jazykovou výuku

Zdroj: Pixabay.com


Reklamní letáky, katalogy zboží

Tento materiál využijeme pro témata "nakupování", "jídlo", "oblečení" atd. Protože nebývá problém zajistit si tyto tiskoviny ve větším množství (často se nám samy objevují v poštovní schránce, i když ani nechceme), můžou je studenti rozstříhat a použít pro vlastní koláže, obrázkové slovníky apod. Obsahují většinou produktové fotografie, které jsou velmi dobře čitelné, a zachycují izolované předměty - na bílém podkladu, což čitelnost ještě zvyšuje.


Propagační materiály měst, firem, obchodů, restaurací, divadel, muzeí a galerií

Získat tento druh tiskovin je trochu těžší než u předchozích, ale vyplatí se vytvořit si archiv těch kvalitnějších. Nabízejí se totiž k využití u témat jako "nakupování", "restaurace", "cestování", "město" apod. Využijeme je buď jen jejich obrazový doprovod, nebo jako celek - například jídelní lístky. V tomto případě je vhodné opatřit si propagační materiály vytvořené v daném cílovém jazyce. Na studenty tak navíc působí i grafické uspořádání či strukturování informací, což může podléhat kulturním odlišnostem.


Mapy, cestovní průvodci, katalogy cestovních kanceláří

Tyto tiskoviny nabízejí zejména fotografie památek, turistických destinací a nejrůznějších druhů krajiny. Hodí se tedy výborně pro téma "cestování", "dovolená a prázdniny", "bydlení", pro prezentaci konkrétních zemí a měst. Nezanedbatelnou část těchto materiálů tvoří i mapy a plánky, které se hodí pro nácvik užitečných frází typu „Kde je...?", "Jak se dostanu...?“ atd.


Pohledy a blahopřání

Města, krajiny, zvířátka, kytičky, auta a motorky, postavy z animovaných filmů, kreslené vtipy nebo celebrity - to vše můžete najít na pohlednicích. Obrovskou výhodou pohlednic je silnější papír a jednostranná laminace, díky čemuž "přežijí" opravdu hodně. Blahopřání využijeme pro témata jako "oslavy a svátky" nebo "tradice" a mohou nám s nácvikem psaní gratulací a formálních i neformálních textů.


Možná si myslíte, že současná nabídka pohlednic není příliš veliká. Přecejen dnes častěji posíláme SMS, MMS nebo e-maily. Z tohoto omylu vás vyvedou internetové obchody určené zejména příznivcům serveru Postcrossing.com, kteří posílají pohledy do celého světa. Najdete je například na Pohlednice-tap.cz nebo Pohledy.cz.


pohlednice ve výuce cizích jazyků

Zdroj: Pixabay.com

Tiskoviny pro děti

Tiskoviny určené dětem jsou nejlepším zdrojem ilustrací a kreseb. Jsou velmi srozumitelné a často zaujmou svým vtipem a stylizací. Můžeme vybírat mezi nejrůznějšími dětskými knížkami pohádkovými, dobrodružnými či komiksovými, jednodušší obrazový materiál nabízejí leporela nebo omalovánky. Omalovánky jsou díky černobílému provedení snadno reprodukovatelné, a možná budete dokonce překvapeni, jak široká je dnes jejich nabídka. Bohatým zdrojem obrázků jsou i společenské hry – pexesa, karetní nebo deskové hry. Některé jsou již primárně určené pro jazykovou výuku (obsahují např. dvojjazyčné názvy zobrazovaných předmětů pro procvičování slovní zásoby), nicméně i bez textového doprovodu se dají použít pro mnoho zajímavých aktivit, např. i jako flashcards.


Kalendáře

Kalendáře nabízejí často velmi kvalitní fotografický materiál, navíc ve větších rozměrech než je tomu u novin, časopisů nebo knih a na kvalitnějším papíře. Takovéto obrazy jsou viditelné i z větší vzdálenosti, takže není zapotřebí žádná promítací technika. Nejčastějším námětem kalendářů bývají zátiší, pohledy na města / památky, lidé, zvířata a reprodukce uměleckých děl.

 

Plakáty

Kvalitní plakáty jsou v porovnání s kalendáři méně dostupné a jejich pořízení je finančně náročnější (plakáty je možné získat například v internetových obchodech), ale pro svoji velikost se hodí na výzdobu tříd, pro tematické nástěnky nebo informační panely. Filmové nebo divadelní plakáty najdou uplatnění při probírání tématu "kultura", "literatura" nebo "film" a mohou být poutavým východiskem pro vyprávění děje. Politické plakáty zase mohou podněcovat k zamyšlení a stát se námětem úvah a diskuzí.


Obaly od výrobků, návody k použití, etikety

Jedná se o tiskoviny menšího formátu, kde bývá stěžejní text. Avšak společně s doprovodnou ilustrací, návodnými piktogramy a grafickým řešením vytvářejí kompaktní vizuální materiál. Mnoho nadnárodních firem řeší problém, jak vysvětlit použití výrobků co nejširší skupině zákazníků. Monoho z nich pak vsází právě na obrázky, které jsou srozumitelné ve všech zemích. Učitelé jazyků je pak využijí při "popisu pracovního postupu" nebo při procvičování rozkazovacího způsobu.


Etikety nabízejí informace o složení a původu výrobku. Vhodné je sbírat etikety s texty v daném cílovém jazyce, ale nemusí to být podmínkou. Mohou se využít pro témata „jídlo“, „nakupování“ nebo „vaření“.


Značky a informační tabule

Značky a informační tabule představují skutečně zajímavý obrazový materiál pro výuku. Nedají se sice úplně „sbírat“, je ale vhodné je třeba nafotit či dohledat na internetu. Některé jsou dostupné i v obchodech jako samolepky nebo plastové cedule. Nabízejí zpravidla jednoduchý výstižný text doplněný srozumitelným piktogramem. Jsou ideální pro procvičování modálních sloves (moct, smět, muset) a různých forem zákazů a příkazů. Informační tabule se mohou využít pro témata „město“, „orientace ve městě“, „doprava“, „cestování“ aj.


využití piktogramů v jazykové výuce

Zdroj: Pixabay.com

Učebnice, pracovní sešity (nejen jazykové)

Naštěstí už si většina autorů i nakladatelů uvědomuje důležitost kvalitní a poutavé vizuální stránky učebních materiálů, a proto jsou učebnice také výborným zdrojem obrázků. Nemusíme se však omezovat jen na učebnice jazykové, ale můžeme využít i jiné (dějepisné, zeměpisné, přírodovědné apod.). Pro studenty to může být zajímavé zpestření a funkční nástroj, kterým podpoříme mezipředmětové vztahy ve výuce.


Rodinná alba

Nevím, jestli vás někdy napadlo zapátrat po obrázcích i ve svém rodinném albu. A vlastně to ani nemusí být vaše album. Fotografie dokážou navodit takou intimnější atmosféru a skvěle se hodí pro témata "rodina", "historie", "dovolená", "dětství a škola"...atd.



Pokud máte nějaký svůj osvědčený zdroj tištěných obrázků, rozhodně se podělte :-)

Copyright 2016 - 2024 © obrazkyvevyuce.cz