OBRÁZKOVÝ NEWSLETTER
Uvítací balíček s 20 PDF ihned ke stažení a porce obrázků na konci každého měsíce. Úplně zdarma.
Tato stránka je chráněna službou reCAPTCHA. Zjistit více.
Informace získané prostřednictvím Google reCAPTCHA podléhají Pravidlům ochrany osobních údajů a Smluvním podmínkám společnosti Google a používají se všeobecné bezpečnostní účely (nepoužívají se na přizpůsobenou reklamu společnosti Google)

Závislost zvaná Pinterest

Úvod Články

Závislost zvaná Pinterest


9.9.2016 |  Iva Benediktová

 

 

V dnešním článku bych vám chtěla představit sociální síť, která vám možná ještě není tak úplně známá, ale na které již teď tisíce vašich kolegů z celého světa sdílí originální nápady a výukové materiály nejen pro jazykovou výuku.


Výukové obrázky na Pinterest.com

 

 

Pinterest (Pinterest.com) aneb Celosvětový katalog nápadů je webová stránka, na které uživatelé sbírají inspiraci pro nejrůznější oblasti života – vaření, cestování, bydlení, ruční práce, sport, móda a taky samozřejmě výchova a vzdělávání, a to v čistě obrázkové formě.

 

 

Jak to funguje?

 

Každý registrovaný uživatel si může na Pinterestu vytvářet tzv. nástěnky (boards), na které přišpendluje (angl. pin) obrázky. Každý obrázek navíc v sobě skrývá odkaz na web, na kterém byl uveřejněný a na kterém najdete například další informace, návod na výrobu nebo možnost stažení daného obrázku v plné kvalitě. Takových kolekcí můžete mít, kolik chcete. Obrázky se tak dají rozřadit podle určitých témat. Například si založíte jednu nástěnku na náměty do výuky a druhou na návody na výrobu bytových dekorací či kreslení komiksů. U každé nástěnky je proto vhodné hned při založení označit, jakého tématu se týká (výberem z nabídky). To slouží pro lepší orientaci mezi všemi nástěnkami a usnadňuje to vyhledávání konkrétních námětů. Jednotlivé „piny“ můžete popsat a ostatním tak představit, o co přesně se jedná. Každý „pin“ můžete dokonce poslat e-mailem nebo sdílet na Facebooku nebo Twitteru.

 

 

V čem je Pinterest sociální síť?

 

Když zadáte do vyhledávacího pole téma, které vás zajímá, vyhledavač vám najde nástěnky ostatních uživatelů, které v názvu obsahují vaše slovo. Vy si je všechny můžete prohlédnout, a pokud se vám líbí nějaký jejich „pin“, jednoduše si ho pomocí červeného tlačítka (vpravo nahoře každého „pinu“) přišpendlíte na tu svou. Pokud se vám líbí celá nástěnka, můžete ji začít sledovat. To znamená, že se ve vašem profilu objeví v seznamu nástěnek, které sledujete, a snadno se na ni můžete kdykoliv vrátit. Navíc novinky z těchto kolekcí se vám vždy zobrazí na vaší úvodní stránce, takže vám z nich nic neunikne. Pokud se vám líbí všechny nástěnky některého z uživatelů, můžete sledovat přímo daného uživatele a veškerou jeho pinterestovou aktivitu. Stejně tak může kdokoliv z uživatelů sledovat vás, komentovat vaše piny nebo jim dát „srdíčko“ na důkaz toho, že se jim líbí. Pokud nechcete, aby se ostatní na vaše kolekce dívali, označíte nástěnku jako „Tajnou“ a nikdo z ní nic neuvidí. Dokonce je možné spravovat jednu nástěnku více uživateli, kterým k tomu dáte oprávnění.

 

 

Nástěnka Pinterest.com - obrázky pro jazykovou výuku

Ukázka jedné z mých nástěnek "Obrázky bez textu"

 


Jak obrázky přišpendlit?

 

Obrázky připínáte na nástěnky třemi způsoby. Prvním je prohlížení nástěnek ostatních uživatelů. Pokud vás na nich cokoliv zaujme, stačí si „pin“ uložit na některou z nástěnek vlastních. Druhý způsob je ukládání obrázků přímo z internetových stránek. Některé weby jsou dokonce na Pinterest dobře připravené a u obrázků rovnou nabízejí možnost jejich uložení na nástěnky. Většinou je v blízkosti obrázku malé červeno-bílé tlačítko s nápisem „Pin it“. Pokud si chcete na nástěnku připíchnout obrázek z webů, které Pinterest nepodporují, musíte si stáhnout pinterestovou aplikaci přímo do prohlížeče. V tom případě sám prohlížeč rozpozná na jakékoliv stránce obrázky a jakýkoliv z nich si pak jednoduše uložíte. Třetím způsobem je stažení obrázku z vašeho počítače. To provedete kliknutím na malé plus v pravém spodním rohu na pinterestové stránce. Kliknete na „Nahrát pin“ a vyberete fotku z počítače. V tom případě není k obrázku navázána žádná internetová adresa.


 

Výukový pin na Pinterest.com

         Ukázka detailu jednoho pinu - možnost uložení, sdílení, komentování

 

 

Nenechte se zastrašit anglickými termíny. Pinterest funguje i v české verzi a je na něm už dost Čechů, abyste našli inspiraci i v češtině. Anglicky mluvící uživatelé ale rozhodně převládají, takže více výsledků získáte při vyhledávání anglických slov. Pinterest je ale oblíbený na celém světě, takže pokud učíte italštinu, zadávejte dotazy v italštině, pokud francouzštinu, tak ve francouzštině. V každém případě najdete spoustu tipů právě pro své lekce.

 

 

Váš domácí úkol

 

Registrujte se na Pinterestu a začněte hledat inspirace pro svou výuku. Je mi jasné, že při slově „registrace“ mnohým vstávají vlasy hrůzou, ale v tomto případě se opravdu nemáte čeho bát. Pinterest je totiž zcela zdarma. Nikde neuvádíte své osobní údaje, nikam nemusíte vkládat svou fotografii. Můžete vystupovat pod přezdívkou a pro celou registraci stačí jen ta přezdívka, nějaká e-mailová adresa a heslo. Pokud jste na sociálních sítích jako doma, určitě využijete přihlášení přes facebookovský, twittrovský nebo googlovský účet. Při brouzdání po Pinterestu můžete začít třeba na mém profilu. Zatím jsem založila 11 nástěnek, kam jsem nasbírala přes 200 pinů s obrázkovými (jak jinak, že? :-) nápady pro výuku cizích jazyků. A určitě budu postupně přidávat další.


Přihlášení do Pinterestu

Takhle vypadá úvodní okno pro přihlášení či registraci Pinterest.com

 

 

Že už na Pinterestu dávno jste?

 

Tak v tom případě budu ráda za zprávu, a pokud máte nějakou tu „vzdělávácí nástěnku“, ráda vás začnu sledovat :-)

 

 

 

Užitečné odkazy:

Uživatelskou podporu v češtině najdete na:

https://help.pinterest.com/cs

 

Další tipy a návody, jak s touto sociální sítí pracovat, najdete na webu Lupa.cz:

http://www.lupa.cz/clanky/pinterest-k-cemu-muze-byt-dobra-ciste-obrazkova-socialni-sit-1/

http://www.lupa.cz/clanky/pinterest-k-cemu-muze-byt-dobra-ciste-obrazkova-socialni-sit-2/



Copyright 2016 - 2024 © obrazkyvevyuce.cz