OBRÁZKOVÝ NEWSLETTER
Uvítací balíček s 20 PDF ihned ke stažení a porce obrázků na konci každého měsíce. Úplně zdarma.
Tato stránka je chráněna službou reCAPTCHA. Zjistit více.
Informace získané prostřednictvím Google reCAPTCHA podléhají Pravidlům ochrany osobních údajů a Smluvním podmínkám společnosti Google a používají se všeobecné bezpečnostní účely (nepoužívají se na přizpůsobenou reklamu společnosti Google)

Piktogramy - jednoduché obrázky, složité věty

Úvod Články

Piktogramy - jednoduché obrázky, složité věty


3. 5. 2017  | Aktualizováno 9. 11. 2020  |   Iva Benediktová


Piktogramy jsou jednoduché stylizované obrázky používané pro vizuální komunikaci. Používají se místo textového popisu, aby jim rozuměly i děti, které ještě neumějí číst, a lidé mluvící jinými jazyky. Nejčastěji se využívají ke značení míst nebo k vyjádření instrukcí (například v návodech k použití). Piktogramy můžeme najít všude kolem nás, není proto těžké si pořídit pár ukázek i do výuky - najdeme je třeba na internetu nebo vyfotíme na místech, kudy procházíme každý den. Nespornou výhodou je jejich grafická jednoduchost - často černobílé nebo dvoubarevné provedení je snadno kopírovatelné a čitelné i na větší vzdálenosti.


Pikotgramy


Jejich použití ve výuce je široké. Mám pro vás pár tipů, které jsem rozdělila podle toho, co piktogramy znázorňují.



a) Piktogramy zákazové a příkazové

Zákazové piktogramy najdete snad na všech vstupních dveří do nejrůznějších institucí (banka, pošta, škola, úřad). Jsou ty obrázky, které říkají, že nemáte vcházet se zbraní nebo se zmrzlinou, že nesmíte uvnitř fotografovat nebo že váš pejsek nesmí volně pobíhat v parku po trávníku. Tyto piktogramy jsou ideální pro procvičení rozkazovacího způsobu. U každého z nich navíc můžete vést diskuzi o tom, kde tyto obrázky můžeme vidět, a proč se asi tyto věci na daném místě nesmí (nebo musí) dělat. A co by se mohlo stát, kdyby se to porušilo (že by procvičení podmiňovacího způsobu?) :-)



Piktogram    PiktogramPiktogram

 

 


b) Piktogramy instruktážní

Instruktážní piktogramy najdeme v návodech k použití různých spotřebičů a někdy dokonce na výrobku samotném (perte v ruce, nežehlete, uchovávejte mimo dosah dětí – určitě víte, o čem mluvím). Tento typ piktogramů se nám hodí opět pro procvičení rozkazovacího způsobu, a dokonce i dalších modálních sloves. "Toto tričko byste měli prát maximálně na 40°. Neměli byste ho prát na 60°. Nesmíte ho prát na 90°. Můžete ho žehlit."



PiktogramPiktogramPiktogram




c) Piktogramy orientační

Ty se využívají pro usnadnění orientace v budovách nebo ve městě (kde je východ, kde je nemocnice, kde je zastávka autobusů...atd.). Mnohé z těchto obrázků jsou tak notoricky známé, že je najdeme téměř v každém veřejném prostoru ve spoustě zemí. Tento typ piktogramů se hodí právě k tématu "město" a k orientaci v něm. Můžeme se studenty diskutovat o tom, co to znamená a kde takovýto obrázek můžeme najít, nebo s jakými slovy v cílovém jazyce může být spojený.


PiktogramPiktogramPiktogram

 

 


d) Dopravní značky

Myslím, že tento typ piktogramů nemusím moc představovat. Určitě se opět hodí k tématu "město" nebo "doprava" a vedle slovní zásoby (křižovatka, přechod, tunel, značka, kruhový objezd) opět procvičíme rozkazovací způsob a modální slovesa. 


ZnačkaZnačkaZnačka

 

 

 

 

Tip: Všichni určitě známe piktogramy jako zákaz vstupu s kočárkem nebo zákaz kouření. Zkuste se sami podívat na internetu a najít i mnohem zajímavější kousky. Diskuze pak bude zábavnější a podnítí i kreativní myšlení. Co víc si přát, že? Třeba ve fotobance Pixabay jsem našla těchto pár kousků:


ZnačkaPiktogram Piktogram


Další originální obrázky a fotky jsem posbírala na Pinterestu. Piktogramovou nástěnku najdete na:

https://cz.pinterest.com/iva_svatonova/piktogramy/

 

 


Piktogramy pdf

Piktogramy




 

Na závěr jsem pro vás připravila malý dárek. Několik piktogramů v PDF pro snadné vytištění nebo v PNG na šířku pro použití na interaktivní tabuli nebo při online výuce. Všechny obrázky (stejně jako ty zobrazené v tomto článku) jsem našla na Pixabay.com. O tomto webu už jsem tady na blogu psala. Najdete zde obrázky pod licencí Pixabay Public Domain, tedy volné k užití - bez autorských práv.


 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright 2016 - 2024 © obrazkyvevyuce.cz