OBRÁZKOVÝ NEWSLETTER
Uvítací balíček s 20 PDF ihned ke stažení a porce obrázků na konci každého měsíce. Úplně zdarma.
Tato stránka je chráněna službou reCAPTCHA. Zjistit více.
Informace získané prostřednictvím Google reCAPTCHA podléhají Pravidlům ochrany osobních údajů a Smluvním podmínkám společnosti Google a používají se všeobecné bezpečnostní účely (nepoužívají se na přizpůsobenou reklamu společnosti Google)

Typy obrázků, jejich zdroje a využití

Úvod Články

Flashcards. Co to?


Aktualizace 14.2.2018 |  Iva Benediktová


Flashcards je slangový výraz používaný učiteli angličtiny, ale už se pomalu začíná užívat v didaktice jazyků obecně. Pojem flashcard označuje kartu s jedním izolovaným obrázkem (popř. textem - jedním slovem nebo souslovím), který představuje jeden určitý lexikální pojem (např. kočka, kniha, hlava, čaj, doktor, dítě, poušť, Česká republika, číst, běhat, červená). Z karty musí být jasné, jaké slovo představuje. Znázorňují nejčastěji podstatná jména, přídavná jména nebo slovesa. Flashcards už jsou mnohdy vydávány jako doplňkový didaktický materiál ke konkrétním řadám jazykových učebnic, určených zejména dětem a mladším žákům. Tento trend se pomalu začíná dostávat i k nám. Jejich využití je opravdu široké. Pokud navíc využíváme místo textových flashcards obrázkové, minimalizujeme opět použití zprostředkujícího jazyka.


Nejčastější typy flashcards:

Obrázkové – obsahují pouze obrázek představující daný pojem. Hodí se ke spoustě her a výukových aktivit pro skupinu studentů v prostředí třídy.


flashcard pro výuku jazyků


Pojmové – obsahují pouze text - daný pojem ve zprostředkujícím nebo cílovém jazyce, může být doplněn o zápis výslovnosti. Flashcards s psaným textem využijeme zejména tehdy, když se chceme zaměřit na nácvik správného pravopisu.


flashcard pro výuku angličtiny textová


Iniciálové – obsahují obrázek a první písmeno daného slova. Písmeno funguje jako nápověda pro studenty, může ale pomoct při identifikaci obrázku, zejména pokud motiv není jednoznačný (například obrázek žlutého ptáčka – P jako ptáček, K jako kuře). Navíc se dají využít při různých aktivitách pro nácvik abecedy nebo písma.


flashcard iniciálová pro výuku jazyků


Smíšené obrázek-pojem – na přední straně obsahují obrázek a zároveň daný pojem v mateřském či cílovém jazyce, popř. v obou jazycích (ideální pro prezentaci nové slovní zásoby a pro samouky).


flashcard 4


Oboustranné obrázek-pojem – přední strana karty obsahuje obrázek a zadní strana pojem, který je napsaný v cílovém jazyce.


flashcard 5flashcard 6


Oboustranné pojem-pojemna jedné straně je napsané slovo v cílovém jazyce a na druhé v jazyce zprostředkujícím. Obě varianty oboustranných karet jsou vhodné i pro samostudium.


flashcard 7flashcard 8


Oboustranné výkladové – na přední straně je napsaný pojem, na druhé straně je vysvětlení významu slova, obojí v cílovém jazyce. Tento druh karet je vhodný také pro samostudium, zejména ale u pokročilejších studentů.


flashcard 9 flashcard 10


Každý učitel cizích jazyků by si měl vést vlastní sbírku těchto karet, popř. založit školní databázi, která by byla dostupná všem učitelům. Vhodné je pak jejich řazení podle tématu či podle úrovně studentů, podle slovní zásoby prezentované v učebnici atd. Pro inspiraci nabízím přehled tematických okruhů, ve kterých se dají flashcards uplatnit:

 

abeceda - barvy - části lidského těla - čísla - dopravní prostředky - emoce - hodiny a čas - hry a hračky - hudební nástroje - jídlo - každodenní činnosti - lidé - materiály a vzory - místnosti - nábytek -  nádobí - nápoje - obchody a instituce - oblečení - ovoce a zelenina -  počasí - povolání - předložky - předměty denní potřeby - rodina - rostliny - sport - svátky a oslavy - školní potřeby - zvířata


Ačkoliv nejoblíbenější forma flashcards je určitě papírová, začínají se objevovat i v digitální podobě, připravené pro prezentaci na tabletech nebo jako aplikace pro chytré telefony.


tipTip: Flashcards jsou dnes už dostupné jako doplněk k některým učebnicím, dají se koupit samostatně v knihkupectvích nebo obchodech nabízejících učebnice a didaktické hry. Nejrozšířenější jazyková mutace flashcards je samozřejmě anglická. Není ale těžké si flashcards vlastnoručně vyrobit. Práci vám mohou usnadnit různé výukové servery tzv. „flashcard makers“, kde je připravena editační aplikace, ve které si vyberete vhodný obrázek z nabídky, připojíte vlastní text, často jsou k dispozici i fonetické symboly pro zápis výslovnosti. Program pak karty připraví pro tisk a vy si je můžete hned vytisknout nebo stáhnout ve formátu pdf. V případě tvorby elektronických flashcards, umožňují některé přidat i nahraný zvuk. A pokud nechcete mít s výrobou flashcards žádnou práci, mnohé jsou na internetu dostupné už hotové. Stačí jen kliknout na „tisk“.

 


Několik jich najdete třeba tady:

 

https://learnenglishkids.britishcouncil.org/en/flashcards

http://flashcardfox.com/flash-cards/


______________________________________________________________

 

Nu a pokud nechcete ztrácet čas hledáním na internetu,

můžete se přihlásit k odběru mého Obrázkového newsletteru.

Flashcards k vám tak budou přilétat samy a pravidelně :-)  

 

 

 

Bonusy ke článku:


barvy - výukové karty

       barvy - výukové karty        ovoce - výukové karty


Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Copyright 2016 - 2024 © obrazkyvevyuce.cz