OBRÁZKOVÝ NEWSLETTER
Uvítací balíček s 20 PDF ihned ke stažení a porce obrázků na konci každého měsíce. Úplně zdarma.
Tato stránka je chráněna službou reCAPTCHA. Zjistit více.
Informace získané prostřednictvím Google reCAPTCHA podléhají Pravidlům ochrany osobních údajů a Smluvním podmínkám společnosti Google a používají se všeobecné bezpečnostní účely (nepoužívají se na přizpůsobenou reklamu společnosti Google)

Jak si opravdu jednoduše vyrobit hrací karty na bingo

Úvod Články

Jak si opravdu jednoduše vyrobit hrací karty na bingo


23.3.2017 | Iva Benediktová | Šikovné weby, programy a aplikace




V minulém článku "Obrázkové bingo 4krát jinak" jste se seznámili s možnými variantami této hry a taky s tím, jak ji využít ve výuce jazyků. Možná jste si řekli: "Bomba, skvělý nápad, ale kde mám proboha vzít tolik hracích karet? To si je snad mám sám nakreslit?"


No pravda je, že můžete. Nebo máte minimálně další tři možnosti.


1. Kupte si krabici razítek

Pokud nechcete čekat, než si děti samy obrázky nakreslí, stačí když jim nakopírujete čtvercovou síť a dáte jim k dispozici hromadu razítek. Děti si je postupně obtisknou do jednotlivých polí. Každé razítko smí samozřejmě na své kartě použít jen jednou. Na losování si pak učitel připraví kartičky se všemi obrázky nebo se slovy, která obrázky představují. Tato technika se hodí hlavně pro menší žáčky a menší skupinky. Ideálně pokud se vejdete všichni k jednomu stolu, aby měly všechny děti razítka na dosah a nemusely se přetahovat, hádat atd. (Znáte to.) Podobně jdou využít i samolepky, ale těch byste museli mít opravdu hooodně.


2. Využijte svůj textový editor (třeba MS Word)

Technicky zkušenější z vás si vlastní karty mohou vyrobit v každém textovém editoru (MS Word, OpenOffice, LibreOffice atd.), který umožňuje vytváření tabulky a vkládání obrázků. Nejprve na stránku umístíte tabulku a pak do každého políčka vkládáte nějaký obrázek - třeba ze své sbírky klipartů. Není to nic těžkého. Výsledek si pak jednoduše vytisknete. Místo obrázků můžete samozřejmě vkládat i slova nebo čísla. Nevýhodou ale je, že další varianty karet musíte dělat sami kopírováním a přehazováním jednotlivých obrázků. Taková příprava vám tedy může zabrat spoustu času. Na práci s obrázky se navíc určitě lépe hodí editory grafické, které pracují s vektorovou grafikou (např. Adobe Illustrator nebo Inkscape). O nich se určitě ještě dočtete v některém z dalších článků.


Mým favoritem ale určitě je třetí varianta:

3. Vyzkoušejte online bingo generátory

Zní to trochu jako sci-fi, ale takovéto aplikace opravdu existují. Na internetu můžete najít několik webů určených právě pro výrobu hracích karet na bingo. Připravila jsem pro vás jejich přehled a stručný popis, abyste si mohli vybrat pro sebe ten nejlepší. Začnu těmi obrázkovými.

 

Senteacher.org - podle mého názoru zatím nejlepší bingo generátor, který jsem našla. Obsahuje rozsáhlou galerii barevných obrázků na různá témata, ze kterých si můžete karty složit. Obrázky mohou obsahovat i textový popis (angličtina je přednastavena, slova je ale možné nahradit jejich ekvivalenty v jakémkoliv jazyce, umí totiž pracovat i s diakritikou). Navolíte si počet polí hrací karty, její velikost a rozvržení na papír, počet hráčů a pak už jen vybíráte obrázky. Aplikace sama vytvoří různé varianty karet, které si pak můžete stáhnout nebo rovnou vytisknout. První stránkou je vždy přehled použitých motivů pro losování. Veškeré pokyny jsou sice v angličtině, ale myslím, že když si to párkrát zkusíte, tak určitě zjistíte co a jak. Jako ukázku přikládám jednu hrací kartu na téma "Vesmír".


Bingo karty vesmír

   Zdroj: Senteacher.org (vygenerováno 6.3.2017)

 

 

 

Dltk-cards.com - kanadský web, kde si přípravíte materiály pro spoustu her, jako jsou bingo, domino nebo pexeso. U karet na bingo si zvolíte počet polí, tematiku, barevnost a to, zda chcete karty s obrázky nebo se slovy. Poté už jen zvolíte nadpis a případně vepíšete požadovaná slova k obrázkům (pozor, aplikace neumí pracovat s diakritikou, ale jinak můžete použít slova v jakémkoliv jazyce). Ve výsledku pak dostanete hrací karty ("Bingo Card") a karty na losování ("Call Out Sheet"). Automaticky se vám vygeneruje jedna hrací karta, pro další varianty stačí jen aktualizovat okno prohlížeče a políčka se vám automaticky přehází. Web je sice psaný v angličtině, ale myslím, že celý proces je také velmi intuitivní.

Ukázka černobílého provedení karty 4x4 na téma "Zvířátka"


Obrázkové bingo - hrací karty

     Zdroj: http://www.dltk-cards.com/bingo/bingofinish-card.asp   (vygenerováno 6.3.2017)

 

 

 

Toolsforeducators.com/bingo/ - další užitečný web se spoustou nástrojů, mezi kterými najdete právě i bingo generátor. Můžete vybírat z 1000 barevných obrázků bez textu a dvou velikostí hracích karet (3x3 nebo 4x4). Instrukce jsou zase v angličtině, ale výsledné hrací karty můžeze využít pro všechny jazyky. Na tomto webu najdete také například aplikace na generování křížovek, deskových her, hracích kostek nebo domina.


Pokud se vám lépe hodí do hracích karet vkládat texty místo obrázků, mám pro vás ještě pár odkazů:

 

Myfreebingocards.com – aplikace pro textové či číselné bingo, je zde možné vygenerovat hrací karty ve větším množství – 30 nebo i 100 kusů, v angličtině už je připraveno několik témat

 

Print-bingo.com  - generátor pro textové či číselné bingo, jsou zde možná i pokročilá nastavení. Pro angličtinu jsou tu už předvolena některá témata, je ale možné použít vlastní slova. Automaticky se vygeneruje 10 hracích karet na 5 stránkách pdf., pro větší počet je nutné se registrovat a stát se členem. 

 

Bingo.saksena.net – aplikace pro slovní bingo, zadává se velikost karet, jejich počet na listu papíru a libovolná herní slova. Program je schopný vygenerovat libovolný počet hracích karet.


Bingobaker.com - v této aplikaci je možné vkládání vlastních textů do formátu 3x3, 4x4 nebo 5x5 polí. Pro neregistrované uživatele program vygeneruje maximálně 8 karet, pro větší počet už je nutné se registrovat.



Určitě najdete na internetu i spoustu dalších, stačí zadat do vyhledávače "bingo generator" nebo "bingo maker". Možná najdete i nějaké jiné věnované jiným jazykům než angličtině. Určitě si ale některé vyzkoušejte a podělte se o to, jak se vám ve výuce osvědčily. Bingo!


Bonus ke článku:

 

6 obrázkových karet na bingo

 

 


   

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Copyright 2016 - 2024 © obrazkyvevyuce.cz