OBRÁZKOVÝ NEWSLETTER
Uvítací balíček s 20 PDF ihned ke stažení a porce obrázků na konci každého měsíce. Úplně zdarma.
Tato stránka je chráněna službou reCAPTCHA. Zjistit více.
Informace získané prostřednictvím Google reCAPTCHA podléhají Pravidlům ochrany osobních údajů a Smluvním podmínkám společnosti Google a používají se všeobecné bezpečnostní účely (nepoužívají se na přizpůsobenou reklamu společnosti Google)

Varianty oblíbené hry určené pro jazykovou výuku

Úvod Články

Obrázkové bingo 4krát jinak


20.2.2017 | Iva Benediktová


Bingo je oblíbená hra, kde jde hlavně o štěstí. Můžou v něm proto uspět i slabší studenti, a dokonce ho využijete i v individuální výuce. Zkrátka ani lektor nemá navrh. Určitě už jste někdy hráli bingo s čísly. Dnes vám ukážu, jak při něm využít i obrázky, a to dokonce čtyřmi různými způsoby.


obrázkové bingo ve výuce jazyků

  Zdroj: Pixabay.com


1) V jedné řadě

V této asi nejrozšířenější variantě binga potřebuje každý hráč čtvercovou hrací kartu, která je rozdělena na několik polí, nejčastěji 3x3, 4x4 nebo 5x5. V každém poli je jeden motiv (číslo, obrázek nebo napsané slovo). Žádný motiv ale nesmí být na hrací kartě vícekrát a každý hráč potřebuje jinou. Dále potřebujeme kartičky nebo žetony s danými motivy pro losování. Učitel nebo sami hráči postupně kartičky losují a ten, kdo má daný motiv na své kartě, ho škrtne. Vyhrává hráč, který má jako první vyškrtaná všechna pole v jedné řadě, v jednom sloupci nebo v diagonále. Pokud se to povede více hráčům najednou, vyhrává ten, který jako první zvolá "Bingo!".


Návod na hraní obrázkového binga


Nevýhodou této varianty je, že každý hráč musí mít odlišnou hrací kartu, což je ve větší skupině náročné na přípravu. Pokud si chceme ušetřit práci, můžeme nechat obrázky jen na losování (využijeme tak třeba flashcards nebo karty z pexesa) a hráči si pak sami vytvoří hrací karty jen napsáním cizojazyčných slov. Při losování klademe důraz na správné pojmenování obrázku, případně vyžadujeme zapsání slova na tabuli.


tipTip: Pokud víme, že bychom hrací karty využili vícekrát, můžeme si dát tu práci a nechat je zalaminovat. Nejenže karty více vydrží, dokonce je možné na ně psát stíratelnými fixy.



2) Vyškrtej vše

V druhé variantě hry bude hrací karta mnohem menší. Stačí, když bude obsahovat například pět až osm polí s různými motivy. Učitel nebo hráči zase losují obrázky a tentokrát vyhrává ten, kdo bude mít na své kartě vyškrtaná všechna pole. Každý hráč opět musí mít jinou kombinaci motivů, aby nebylo najednou více vítězů. Je jen na učiteli, jaké hrací karty hráčům připraví (zda s obrázky nebo se slovy) a jaké karty se pak budou losovat.  


Návod na hraní obrázkového binga 2

3) Obrázkové pole


Obrázkové pole je skvělý vizuální materiál pro jazykovou výuku. Určitě mu brzy věnuji samostatný článek. Teď jen stručně vysvělím, jak ho využijeme pro bingo. Obrázkové pole je vlastně velká čtvercová síť, která obsahuje v každém čtverci jeden obrázek. Může být velké přes celý papír nebo jen půlku, je to na vás. Výhodou této varianty je, že je nejjednodušší na přípravu. Každý hráč dostane jedno obrázkové pole (všichni stejné), které může obsahovat třeba 20 až 30 různých obrázků. Každý hráč si z nich vybere třeba 5, které viditelně zakroužkuje. Jednu kopii obrázkového pole si nechá učitel, rozstříhá ji a hned má připraveny karty na losování. Ten hráč, který jako první vyškrtá všechny své zakroužkované obrázky, zvolá "Bingo!" a vyhrává.


4) Kreslené bingo


Menší děti si mohou nakreslit svůj hrací plán samy - do tabulky s 9 poli (čtverec 3x3) zakreslí 9 obrázků podle zadání (např. zvířátka, ovoce...). Učitel musí přesně uvést, z jakých slov mají žáci vybírat, protože musí mít tato slova napsaná na kartičkách pro losování. Pokud má některý z hráčů nakreslený obrázek odpovídající vylosovanému slovu, škrtne si ho. Vítězem se stává ten, kdo má vyškrtané obrázky v jedné řadě (sloupci nebo diagonále), případně všechny obrázky na hrací kartě. Zvláště u menších dětí vždy kontrolujeme porozumění překladem vylosovaného slova do mateřského jazyka. Pokud hrajeme s dětmi, které ještě neumí číst a psát, nahradíme psané kartičky pro losování také obrázky. Abychom předešli nedorozuměním, mohou děti svůj kreslený obrázek doplnit i textem nebo alespoň prvním písmenkem slova. Někdy totiž kočka, pes nebo medvěd vypadají úplně stejně :-)




Ať už si vyberete jakoukoliv variantu této hry, vždy se snažte, aby měla co největší efekt pro výuku. Díky obrázkům může probíhat pouze v cílovém jazyce. Použitá slova můžete pak psát, překládat, používat ve větách, popisovat, rozřazovat do skupin, tvořit z nich zábavné příběhy apod. Určitě na něco přijdete.


Hrací karty na obrázkové bingoMožná si říkáte, že by bylo fajn si bingo při výuce zahrát, ale že nemáte tušení, kde vzít hrací karty. Občas budu posílat hrací karty s různými tématy v rámci Obrázkového newsletteru, k jehož odběru se můžete přihlásit. Pokud ale nechcete čekat na konec měsíce, mám pro vás připravenou jednu sadu karet jako bonus k tomuto článku. No a v tom příštím článku vám představím pár webů, kde si karty na bingo můžete vytvořit sami bez větších potíží.

Copyright 2016 - 2024 © obrazkyvevyuce.cz